VRAAG & ANTWOORD OVERIG


Waarom een bitumen dak?

Bitumen dakbedekking is veruit de meest populaire keus op de Nederlandse daken. Maar waarom is bitumen nu eigenlijk zo populair?
 Wordt al lang gebruikt, dus is kwalitatief ver doorontwikkeld
 Is relatief goedkoop
 Heeft een bewezen levensduur van meer dan 30 jaar
 Makkelijk om zelf te onderhouden.
 100% recyclebaar, dus milieuvriendelijk
 Ideaal voor renovaties door de mogelijkheid van "overlagen"
 Makkelijk te verwerken op vele oppervlakken
 Kan eenvoudig geïsoleerd worden

Hoe lang gaat een bitumen dak mee?

Platte daken krijgen veel te verduren door de jaren heen. Vorst, neerslag, Uv-straling en andere factoren spelen hier allemaal een rol in. Een dak dat bijvoorbeeld veel in de zon staat zal dus een kortere levensduur hebben dan eenzelfde dak in de schaduw. Toch zal een goed onderhouden bitumen dak gemiddeld ruim 30 jaar mee gaan.

 

Wanneer onderhoud aan het dak?

Het is aan te raden om eens in het jaar, zelf het dak te inspecteren. Doe dit liever niet tijdens (extreme) hitte of kou, dit kan het dak beschadigen. Het voor- of najaar is dus de beste tijd om dit te doen. Onderhoudswerkzaamheden zijn normaalgesproken vrij gemakkelijk zelf uit te voeren. Het belangrijkste is om het dak vrij te maken van mos, algen, bladeren en andere ongewenstheden. Regelmatig onderhoud zal de levensduur van uw bitumineuze dakbedekking aanzienlijk verbeteren. Let wel op dat u het dakleer hierbij niet beschadigd.
Ook is het belangrijk om te controleren op blaasvorming, barstjes en scheuren. Als u deze ontdekt is het ten zeerste aanbevolen om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Tijdige herstelwerkzaamheden kunnen namelijk voorkomen dat er lekkages ontstaan die de onderliggende constructie aantasten.

 

Overlagen van dakbedekking. Wat houdt het in?

Eigenlijk beschrijft het woord “overlagen” al vrij simpel en duidelijk wat het betekent. Er wordt namelijk een nieuwe laag dakbedekking aangebracht over de al bestaande laag. Bij dit proces hoeft de huidige dakbedekking dus niet eerst verwijderd te worden. Dit bespaart een hoop tijd, en zal daarom de kosten aanzienlijk drukken. Daarbij komt nog eens dat de oudere dakbedekking zorgt voor extra bescherming. In veel gevallen zal dit dus de geprefereerde optie zijn.
Helaas is overlagen niet altijd mogelijk. Dit kan het geval zijn wanneer er al vele eerdere lagen zijn aangebracht. U kunt zich voorstellen dat al dit extra materiaal ook het nodige gewicht met zich meebrengt. Uit veiligheidsoverwegingen zullen wij in zulke gevallen daarom aanraden om toch een volledige renovatie uit te laten voeren.
Het kan ook zo zijn dat uw bestaande dakbedekking niet geschikt is voor overlagen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u mastiek op uw dak heeft.
Voor advies over uw specifieke situatie kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

 

Wat zijn de verschillen tussen EPDM en bitumen?

Zoals altijd zijn er voor- en nadelen aan bepaalde zaken verbonden. Zo is dat, in dit geval, ook met bitumen en EPDM dakbedekking. EPDM wordt steeds vaker gekozen als bedekking van het platte dak. Toch kiezen wij nog steeds voor het oude vertrouwde bitumen. Hieronder een kort overzicht met een aantal verschillen tussen EPDM en bitumen.

 

Bitumen en EPDM wat is het?

Bitumen is een restproduct dat ontstaat bij het verwerken van aardolie. Dat bitumen een belangrijke functie heeft gevonden, en daardoor niet slechts afval is, is dus een mooie bijkomstigheid in dit verwerkingsproces. EPDM is een verzamelnaam voor verschillende soorten synthetisch rubber. Dit betekent dus ook dat de ene EPDM de andere niet is. Hierdoor zijn er verschillende kwaliteiten van dit materiaal in omloop.

 

In welke vorm kom je het tegen?

Bitumineuze dakbedekking is in meerdere soorten verkrijgbaar. Alle soorten hebben echter hetzelfde hoofdbestanddeel maar zijn gemodificeerd om bepaalde gunstige eigenschappen van andere materialen over te nemen. Denk hierbij aan elasticiteit en UV-bestendigheid.

 

Zoals gezegd is EPDM een verzamelnaam. Dit betekent dus dat er verschillende soorten en kwaliteiten in omloop zijn.

 

Hoe te monteren?

Voor het plaatsen van bitumen wordt er gebruik gemaakt van een brander om het materiaal te verwarmen zodat dit vervolgens hecht aan uw dak. Hiervoor is dus een ervaren vakman nodig.

 

Het plaatsen van EPDM is relatief makkelijk te doen omdat er, in tegenstelling tot bitumen, geen brander aan te pas komt. U zou EPDM dus zelf, zonder hulp van een professional, op uw dak kunnen lijmen.

 

Onderhoud

Bitumen is vatbaarder voor begroeiingen en het is dus belangrijk om eens per jaar uw dak te inspecteren en indien nodig hiervan vrij te maken.

 

 

EPDM heeft minder onderhoud nodig omdat algen en mossen niet kunnen groeien op rubber. Het is wel verstandig om uw dak vrij te houden van bladeren en andere ongewenstheden.

 

Kosten

Kiest u ervoor om het werk aan uw dak over te laten aan een ervaren dakdekker, dan bent u met bitumen goedkoper uit dan met EPDM. EPDM kan goedkoop geplaatst worden wanneer u de werkzaamheden zelf uitvoert. Houdt er wel rekening mee dat u zelf waarschijnlijk niet dezelfde kwaliteit kan garanderen als dat een vakman kan. Laat u het werk wel over aan een expert dan bent u met EPDM duurder uit dan wanneer u kiest voor bitumen.

Conclusie: Ondanks dat EPDM een aantal interessante voordelen heeft kiezen wij nog steeds voor bitumen, dat door de jaren heen haar kwaliteit al ruim heeft bewezen. Bovendien is het jaarlijkse onderhoud aan een bitumen dak nauwelijks meer dan bij EPDM. Want ondanks dat er geen begroeiing is, zult u toch het dak op moeten om het vrij te maken van bladeren en ander vuil. De gemodificeerde bitumen varianten kunnen ook zeker tippen aan de elasticiteit en UV-bestendigheid van EPDM. Daarnaast is bitumen ook nog eens enorm sterk, waterbestendig, renovatie vriendelijk, recyclebaar en goed geprijsd. Met bitumen weet u precies wat u krijgt, en komt u nooit voor verrassingen te staan.

Waarom is isolatie belangrijk?

Het buitenhouden van kou en binnenhouden van warmte is natuurlijk de eerste simpele reden waarom uw dak vakkundig geïsoleerd moet worden. Omdat warme lucht stijgt gaat normaalgesproken veel warmte via het dak verloren. Bij een degelijke dakisolatie wordt dit probleem sterk teruggedrongen. Hierdoor zult u in de wintermaanden geld besparen op de stookkosten. In de zomermaanden wordt de warmte van buitenaf juist buiten gehouden en kunt u genieten van een koelere ruimte.
Een andere reden, die misschien nog wel belangrijker is, is het beschermen van de onderliggende constructie. Door temperatuurverschillen zullen de constructiematerialen uitzetten en krimpen. Door deze veranderingen zullen de gebruikte materialen worden aangetast waardoor er barsten en scheurtjes kunnen ontstaan.
Tenslotte kan door een slechte isolatie ook vocht binnendringen in deze materialen. Dit kan o.a. zorgen voor houtrot en schimmelvorming
Samen kunnen deze factoren de constructie dermate aantasten dat deze uiteindelijk volledig zal moeten worden vervangen.
Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden bij het isoleren van uw dak, maar helaas is niet elke optie geschikt voor elk dak. Als u meer informatie wilt over de beste oplossing voor uw dak kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

 

Mastiek op het dak, wat moet ik doen?

Mastieken dakbedekking was vroeger de standaard voor platte daken. Helaas had mastiek een hoop nadelen. Het gebruik van mastiek op daken is volledig gestopt toen men er eind jaren ‘70 ook nog eens achter kwam dat het gebruik ervan gezondheidsrisico’s met zich meebracht.
Als u nu nog mastiek op uw dak heeft, is dit dus al minstens 50 jaar geleden geplaatst! Dit is dus zeker aan vervanging toe.
Het kan zijn dat u nog geen problemen ondervindt aan het dak, maar door de hoge leeftijd gaan deze gegarandeerd komen. Daarom is het ten strengste aan te raden om uw mastieken dakbedekking zo snel mogelijk te vervangen.
Het mastiek moet vrijwel altijd tot aan het dakbeschot worden verwijderd. Overlagen is helaas dus niet mogelijk. Na het verwijderen kan er een nieuwe laag bitumen worden geplaatst en kan uw dak er weer tientallen jaren tegenaan.

 

Waarom ligt er grind op het dak?

Oudere, gespijkerde dakbedekking is vaak minder sterk op het dak bevestigd dan de modernere gebrande daken. Om deze reden werd er dus vaak grind over het dakleer gestrooid. Het grind zorgt voor extra gewicht waardoor de wind geen vat kan krijgen op eventuele losse hoekpunten. Ook worden de oudere bitumineuze daken sterk aangetast door Uv-straling afkomstig van de zon. Door een laag grind op het dak te plaatsen is er geen directe straling van de zon en gaat uw dak dus langer mee. Een laatste voordeel is dat deze grindlaag ook een hoop warmte absorbeert, dat normaal gesproken rechtstreeks door het dak zou worden opgenomen. In de warme zomermaanden zorgt dit dus voor een koelere onderliggende ruimte.

 

Er blijft water op het dak staan, wat kan ik doen?

Als er regelmatig water op het dak blijft staan kan dit voor problemen zorgen. Denk hierbij aan snellere slijtage, lekkages en in het ergste geval kan uw dak zelfs doorbuigen en instorten. Het is dus van belang dat hemelwater goed en snel wordt afgevoerd.
Volgens de richtlijnen mogen plassen, direct na een regenbui, maximaal 5 mm diep zijn en 5% van het dakoppervlak beslaan. Hier kunt u zelf een redelijke inschatting van maken. Is het oppervlakte groter, zijn de plassen dieper of maakt u zich simpelweg zorgen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Hoe kan ik zelf zorgen voor een betere waterafvoer?

Het beste advies is om minstens 2 keer per jaar de afvoerpunten en het dak te inspecteren en vrij te maken van bladeren, mossen, takjes en andere ongewenstheden. Dit om verstoppingen te voorkomen en een goede afvoer te garanderen. Blijft er ondanks uw eigen onderhoud toch water staan, dan kunnen hier verschillende oorzaken voor zijn. Om grotere problemen te voorkomen is het aan te raden om direct contact met ons op te nemen.

 

Scheuren in loodslabben

Lood heeft een levensduur van zo’n 30 à 40 jaar. Naarmate het deze leeftijd nadert zal het materiaal zwakker worden, minder goed beschermen tegen weersinvloeden en op den duur scheuren. Dit heeft uiteindelijk lekkages tot gevolg. Het is dus belangrijk om de slabben direct te laten vervangen als u scheuren aantreft.

Voegen laten los bij loodslabben

Als de voeg, waarin een loodslab bevestigt is, afbrokkelt kan de slab uiteindelijk loslaten waardoor er vocht naar binnen kan sijpelen. Als het lood zelf nog in goede staat verkeert kan het gewoon weer opnieuw ingevoegd worden. Is het lood al wat ouder dan is aan te raden om de hele klus in één keer aan te pakken en het lood tegelijkertijd te vervangen.

 

Verschil tussen een aluminium daktrim en een zinken deklijst

Een daktrim en deklijst hebben allebei hetzelfde doel. Ze worden beiden op dakranden bevestigd als afwerking en verbindingsstuk, houden de dakbedekking op hun plaats, beschermen tegen lekkages en zorgen daarbij ook nog eens voor een mooier aanzicht. Maar wat is nu het verschil tussen deze twee?
Een daktrim is rechtstreeks op de dakbedekking bevestigd. Door het uitzetten en krimpen van het metaal kan de bedekking op den duur scheuren en zorgen voor lekkages. Dit komt vaak al voor na een jaar of 10.
Een deklijst is bevestigd op een zogenaamde klang. Dit is een soort extra plaatje tussen de dakbedekking en de deklijst. Hierdoor kunnen alle onderdelen onafhankelijk van elkaar werken en is de kans op scheuren dus minimaal. Bovendien hangt een deklijst als een soort paraplu over uw dakrand heen. Dit geeft een nog betere bescherming tegen lekkage. Tot slot gaat een deklijst vaak net zo lang mee als uw dakbedekking zelf.
Het moge dus duidelijk zijn dat een deklijst haar werk beter doet dan een daktrim en daarom de voorkeur verdient.

 

Er ligt mos op het dak, wat kan ik doen?

Het is belangrijk om uw platte dak zoveel mogelijk vrij te houden van mos. Ondanks dat het slechts om een minuscule begroeiing gaat, zal deze uw dak op den duur toch kunnen aantasten. Als u van het begin af aan regelmatig onderhoud uitvoert, is dit gelukkig vrij simpel zelf tegen te gaan.
Let op! Zorg er absoluut voor dat u de dakbedekking niet beschadigd tijdens het schoonmaken. Dit kan voor nog grotere problemen zorgen. In de meeste gevallen zullen een bezem en warm water voldoen. Mocht dit niet voldoende blijken dan kunt u eventueel een ontmossing-middel gebruiken of simpelweg contact met ons opnemen. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of andere extreme maatregelen. Ook het zelf gebruiken van een hogedrukspuit raden wij niet aan.

 

Last van vogels op het dak, wat kan ik doen?

Vogeltjes in de tuin, leuk! Vogels op/in het dak, dat is iets minder leuk. Vogels kunnen namelijk zorgen voor schade, stank, geluidsoverlast en verstoppingen. Gelukkig zijn er meerdere diervriendelijke mogelijkheden om vogels te weren van uw dak. Denk hierbij aan het gebruik van netten, (elektrische) bedrading, duivenpinnen etc. Samen kunnen wij op zoek naar de optie die het beste aansluit op uw specifieke situatie. Nogmaals, alle genoemde toepassingen zijn diervriendelijk en zullen de vogels niet verwonden. Voor vragen of advies kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

 

Waarom beginnen met het dak bij renovatie aan uw huis?

Bij grote(re) renovaties is het altijd aan te raden om van buiten naar binnen te werken. Hierdoor is de binnenkant van uw huis beter beschermd tegen invloeden van buitenaf. U wilt uiteraard geen lekkage in uw zojuist gerenoveerde slaapkamer.
Daarnaast is het ook verstandig om van boven naar beneden te werk te gaan. Het is vanzelfsprekend dat vuil altijd naar beneden valt. Hier geldt dus ook weer dat u uw zojuist gerenoveerde kamer niet vuil wilt maken met mogelijke rommel dat van het dak/plafond afkomt.
Het is te vergelijken met het lappen van een raam. Begint u onderaan en werkt u naar boven, dan is uw raam alweer vuil voordat u de bovenkant heeft bereikt.
Oftewel, bij verbouwingen en renovaties is het altijd verstandig om bij het dak te beginnen.