VRAAG  & ANTWOORD DAKGOOT


Wat is het verschil tussen een dakgoot, bakgoot en een mastgoot?

Deze drie begrippen kunnen soms voor verwarring zorgen doordat ze hetzelfde klinken. Maar wat is dan het verschil tussen deze drie? Ten eerste moet duidelijk zijn dat een bakgoot en een mastgoot allebei dakgoten zijn. Het zijn dus verschillende types/modellen dakgoten. Nu resteert alleen nog de vraag, wat is het verschil tussen deze twee types?

Bakgoot:

  • Heeft opstaande randen, een platte bodem en is (meestal) voorzien van betimmering
  • Heeft volgens velen een mooiere uitstraling
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Makkelijk te herstellen

Mastgoot/hanggoot:

  • Is halfrond van vorm en ziet er dus ongeveer uit als een halve, horizontale regenpijp
  • Heeft een betere afvoer door de ronde vorm
  • Goedkoper
  • Eenvoudig te bevestigen

Het moge duidelijk zijn dat beide dakgoten hun voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk hangt de keuze dus af van uw persoonlijke voorkeur.

 

Welke materialen worden gebruikt voor het maken van dakgoten?

De meeste dakgoten in Nederland worden vervaardigt uit zink of kunststof. Daarnaast zijn er echter nog talloze andere materialen. Denk aan koper, RVS, aluminium etc.

 

Waarom zou ik kiezen voor een zinken dakgoot?

Zoals al eerder aangegeven zijn in Nederland de meeste dakgoten gemaakt vervaardigt uit zink. Maar waarom is zink nu zo’n veel gekozen optie?

  • Prijs/kwaliteit verhouding
    Zink is niet de goedkoopste optie, maar het heeft wel een erg lange levensduur. U zult dus tientallen jaren kunnen genieten van uw investering.
  • Levensduur (hoe lang gaat een dakgoot mee)
    Zoals zojuist gezegd gaat zink erg lang mee. Gemiddeld zo’n 30 tot 40 jaar. Door o.a. nieuwe technologische ontwikkelingen wordt geschat dat een hedendaagse, nieuw geplaatste, zinken dakgoot tot wel 70 jaar mee kan gaan!
  • Uitstraling
    Zink kan erg mooi staan op verschillende soorten panden. Het materiaal zelf springt er niet heel erg uit maar juist daardoor wordt het vaak een mooi onderdeel van het geheel.
  • Reparatie
    Eventuele schade, door bijvoorbeeld storm, is relatief eenvoudig en snel op te lossen.
  • Onderhoud
    Het is belangrijk om een zinken dakgoot minstens eens per jaar te reinigen. Haal simpelweg alle bladeren en ander vuil uit de dakgoot. Dit zal de levensduur sterk ten goede komen en is overigens aan te raden voor elk soort dakgoot.
  • Oxidatie
    Omdat zink een metaal is kan het ook oxideren, wat kan zorgen voor lekkages. Kiest u echter voor een hoogwaardige kwaliteit zink, zoals wij gebruiken, zal dit probleem zich nauwelijks tot niet voordoen.

Al met al wegen de voordelen op tegen de nadelen. Kiest u voor een zinken dakgoot, en besteedu hier de nodige zorg en aandacht aan, dan kunt u hier waarschijnlijk de rest van uw leven de vruchten van plukken.

 

Hoe lang gaat een dakgoot mee?

De levensduur van uw dakgoot wordt vooral bepaald door het gebruikte materiaal. In de regel gaat een zinken dakgoot langer mee dan een kunststof dakgoot. Een goed gemonteerde en onderhouden zinken dakgoot gaat gemakkelijk 30 tot 40 jaar mee. Door technologische ontwikkelingen en betere opleidingen voor de monteurs wordt geschat dat een nieuw geplaatste zinken dakgoot tegenwoordig wel 70 jaar mee kan gaan!
Een kunststof dakgoot heeft een kortere levensduur. Gemiddelde zo’n 20 à 25 jaar. Kunststof heeft daarentegen minder onderhoud nodig dan een zinken dakgoot.

 

 

Mijn dakgoot lekt, wat nu?

Als uw dakgoot lekt kan dit al snel zorgen voor ernstige problemen. De onderliggende draagconstructie kan rotten, binnenshuis kunnen problemen met vocht en schimmel ontstaan en bovendien kan de lekkage uw gevelconstructie aantasten.

Afhankelijk van hoe de dakgoot er aan toe is kunnen er verschillende maatregelen genomen worden. Soms hoeft slechts een klein gedeelte hersteld te worden, maar in het ergste geval zal de volledige goot vervangen moeten worden. Het is ook mogelijk dat uw dakgoot niet lek is maar slechts verstopt. In dit geval zal een goede schoonmaakbeurt het probleem al verhelpen. Wat voor uw situatie de beste oplossing is wordt o.a. bepaald door het materiaal van uw dakgoot, de leeftijd en de ernst van de lekkage.

Het is van belang dat u zo snel mogelijk handelt als u een lek ontdekt of vermoedt. Soms is het mogelijk om het lek zelf te repareren maar dit is eigenlijk meestal slechts een tijdelijke oplossing. Het is dus aan te raden om zo snel mogelijk contact op te nemen met een expert.