VRAAG & ANTWOORD LEKKAGE


Hoe ontstaat lekkage?

Lekkages kunnen vele verschillende oorzaken hebben en de exacte oorsprong is niet altijd even gemakkelijk op te sporen. Gelukkig, of eigenlijk helaas, ontstaan de meeste lekkages rondom het dak en maakt dit de zoektocht dus iets eenvoudiger. Hieronder een lijst met de meest voorkomende oorzaken:

Ten eerste kunnen door de jaren heen barstjes en scheurtjes ontstaan in uw dakbedekking. Verschillende weersomstandigheden zijn hiervan de voornaamste oorzaak. Hitte, kou, vocht en droogte zullen allen hun sporen achterlaten. Ook begroeiing, vuil en andere ongewenstheden dragen hier hun steentje aan bij.

Een andere oorzaak van dak lekkages zijn verstoppingen van uw hemelwaterafvoer. Een verstopping zorgt er simpelweg voor dat het water niet kan worden afgevoerd waardoor het op uw dak blijft staan. Op de korte termijn kan dit meestal niet veel kwaad, maar ook hier geldt dat de tijd haar werk doen.

Verder kunnen bij hellende daken loszittende, beschadigde of missende dakpannen en andere onderdelen zorgen voor lekkages.

Een laatste mogelijke oorzaak is vaak te vinden bij lichtkoepels, schoorstenen, rookkanalen en andere met het dak verbonden elementen. Door de extra aanwezige naden en kieren zijn dit gevoelige plekken

Om lekkage te voorkomen is het belangrijk om regelmatig inspecties en onderhoud aan uw dak uit te (laten) voeren.

 

Hoe herken ik een lekkage?

Een lekkage is vrij simpel op te merken, helaas is er vaak al schade ontstaan voordat u de lekkage ontdekt. Daarom is het van belang zo snel mogelijk te handelen wanneer u een lek vermoedt.

De eerste aanwijzingen zijn vochtplekken in het plafond of op de wanden. Ook kan het behang van uw muren loslaten doordat het vocht al ruimschoots in de dakconstructie en muren is opgenomen. Een laatste indicatie is schimmelvorming. Dit betekent meestal dat het vocht al een geruime tijd aanwezig is.

 

Verzekering na lekkage

Na een hevige lekkage zijn er vaak spullen beschadigd of defect. In dit geval zult u meestal aanspraak kunnen maken op twee verschillende verzekeringen, namelijk de opstalverzekering en inboedelverzekering.

Voor huiseigenaren is een opstalverzekering verplicht, deze dekt schade aan muren, deuren, vloeren, plafonds, etc.

Een inboedelverzekering is daarentegen optioneel, maar zeker aan te raden. Deze dekt namelijk losse objecten die beschadigd zijn als gevolg van de lekkage. Denk aan elektronica, meubilair etc.

Het belangrijkste om te doen na het opmerken van een lekkage is direct foto’s maken en contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Vergeet natuurlijk ook niet om waardevolle spullen direct weg te zetten.

Vaak zal uw verzekeringsmaatschappij een significant deel van de schade vergoeden. Wel zijn daar bepaalde voorwaarden aan verbonden. Als de lekkage bijvoorbeeld is ontstaan door achterstallig onderhoud, of op een andere manier voorkomen had kunnen worden, keert de verzekeringsmaatschappij meestal niets uit. Dit bevestigt nogmaals hoe belangrijk een degelijk onderhoud aan uw dak is.

Dakbeschot verrot

Het dakbeschot is het gedeelte tussen de dakbedekking en de dragende constructie. Als uw dakbeschot verrot is geraakt na een lekkage zal deze natuurlijk hersteld moeten worden. De lekkage toont echter ook aan dat er sprake is van een lek of beschadiging aan de dakbedekking. Het is dus belangrijk om eerst op zoek te gaan naar de voornaamste oorzaak van de lekkage.

Afhankelijk van de ernst en oorzaak van het beschadigde dakbeschot kan er gekozen worden voor de beste/goedkoopste oplossing. Soms is het mogelijk om slechts een deel van het dakbeschot te vervangen, maar soms is het juist verstandiger om voor een volledige vervanging te kiezen. U kunt ook van de mogelijkheid gebruik maken door uw dak gelijktijdig te laten isoleren. Voor een professioneel advies hierover kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Boeidelen verrot

Boeidelen of boeiboorden zijn de opstaande randen bij een dakrand, plat dak of dakgoot. Ze zorgen ervoor dat wind en neerslag niet tussen de gevel en dakbedekking kunnen komen. Als uw boeidelen verrot of beschadigd zijn kan dit voor lekkage zorgen. Het is dus belangrijk om deze tijdig te herstellen of vervangen.

Als u de boeidelen laat vervangen kunt u kiezen uit verschillende materialen waaronder verschillende soorten hout en kunststof. Velen vinden hout het mooist ogen, helaas vraagt hout ook het meeste onderhoud. Kunststof, zoals Trespa, heeft nauwelijks onderhoud nodig en gaat vaak ook nog langer mee dan hout.

 

Lekkage lichtkoepel

Helaas ontstaat er nog wel eens condens of lekkage bij een lichtkoepel. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Denk aan foutieve montage, schade of simpelweg ouderdom. Meestal is het lek eenvoudig op te sporen en repareren voor een ervaren dakdekker. Vraag uzelf bij oudere lichtkoepels wel op voorhand af of u een reparatie of vervanging prefereert. Voor advies hierover kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

 

Lekkage dakraam

Lekkages bij het dakraam kunnen vele oorzaken hebben en zijn soms lastig op te sporen. Als het probleem eenmaal gevonden is, is deze gelukkig meestal wel vrij simpel te verhelpen. Er zijn ook een aantal stappen die u zelf alvast kunt ondernemen:

  • Reinig de gootstukken rondom het dakraam
  • Controleer of de afstand tussen de dakpannen en het dakraam tussen de 30-60 mm is.
  • Controleer of er geen water blijft staan op de slabbe – de strook onder het dakraam.
  • Controleer op gebroken of beschadigde dakpannen rondom, maar vooral boven, uw dakraam.

Mocht het probleem hiermee niet zijn opgelost dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor een professioneel advies.

 

Waarom vormt er schimmel op de muur of plafond?

Heeft u last van schimmelvorming in uw woning, dan duidt dit aan dat er sprake is van een vochtprobleem. Schimmelvorming zorgt niet alleen voor een onaangenaam aanzicht, het kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is dus van uiterst belang om dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van schimmel. Wanneer u schimmelplekken bijvoorbeeld aantreft in uw badkamer, zal de oorzaak waarschijnlijk een slechte ventilatie zijn. Komt het voor op een muur op de begane grond, dan kan het een aanduiding zijn dat u last heeft van optrekkend vocht. Is het probleem echter hoog op de muur of het plafond te vinden, dan is er mogelijk sprake van een lekkage.

Het is dus belangrijk om de oorzaak te vinden, voordat er kan worden overgegaan tot vervolgstappen. Kunt u de oorzaak zelf niet opsporen dan kunnen wij u hier uiteraard bij helpen.

 

Wat kan ik doen om schimmelvorming tegen te gaan?

Het is belangrijk om elke ruimte van uw woning/pand dagelijks goed te ventileren. Schimmel groeit namelijk erg graag op vochtige plekken. Het ontstaan van vocht is helaas onmogelijk tegen te gaan maar vocht kan geen problemen veroorzaken indien het buitenshuis wordt afgevoerd.

Ventileren kunt u heel makkelijk doen door simpelweg uw ramen of deuren tegen elkaar open te zetten. Andere oplossingen zijn luchtroosters in de de raamkozijnen, een afzuigsysteem in bijvoorbeeld de badkamer of een luchtontvochtiger in de gewenste ruimte.

Mocht dit allemaal niet voldoende blijken, en heeft u toch last van schimmel, dan is er waarschijnlijk sprake van een ander onderliggend probleem. Wilt u hierover meer informatie of advies dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Wat kan ik doen als er al schimmel aanwezig is?

Om te beginnen kunt u zelf de schimmel alvast verwijderen, dit om mogelijke gezondheidsrisico’s te vermijden. Dit lost de onderliggende oorzaak echter niet op en de schimmel zal dus gegarandeerd terugkomen. Daarom is het belangrijk om de oorzaak te vinden en zo het probleem te verhelpen

Let op! Verwijder schimmel nooit met een droge doek, spons of borstel. Dit zorgt er namelijk voor dat de deeltjes loslaten, zich zullen verspreiden door de kamer en dat u deze mogelijk inademt. Gebruik daarom altijd een vochtige doek of spons. Mocht dit niet voldoende blijken dan kunt u, in plaats van water, een soda/water oplossing(6 gr/L) gebruiken of onverdunde (witte) azijn.